WIE IS VETERAAN?

 

Wij werden door een student gewezen dat er iets vreemd is met het begrip Veteraan, waarna er een discussie ontstond, wat is eigenlijk een Nieuw-Guinea veteraan.

In tegenstelling tot de VS hebben wij voor een veteraan maar één begrip. Een veteraan is voor de wet van 01-01-2012 een militair die gediend heeft onder oorlogsomstandigheden

 (  klik hier voor de tekst )

In de VS hebben ze echter voor het begrip veteraan twee opties, daar is een veteraan een oud militair maar er is ook een War-Veteran, deze heeft gediend onder oorlogsomstandigheden. Wij kennen in Nederland twee soorten veteranen, de Indië veteranen die gediend hebben in Indonesië en de veteraan die in missies heeft gediend zoals Bosnië of in Nieuw-Guinea wat volgens defensie ook een missie was. Het begrip “oorlogstoestanden” heeft volgens de Nederlandse regering in Nieuw-Guinea een andere dimensie gekregen  want er is volgens defensie nooit formeel oorlog geweest. In 1960 verbrak Indonesië de betrekkingen met Nederland en voerde in Nieuw-Guinea infiltraties uit vanaf 1952, er waren onder deze militairen die deze infiltranten gevangen namen nog geen doden gevallen. Dit veranderde in de jaren zestig , zwaar gewapende parachutisten werden gedropt .

 

 

 

Het eerste slachtoffer was Wiliam Eduard Carli hoofdagent van politie die in handen viel van een groep infiltranten en geliquideerd werd . Na dit eerste oorlogsslachtoffer vielen er vanaf 1960 tot 1961 meerdere, de laatste was  Peter Mannie die op de dag van ondertekening van de overdracht aan Indonesië  op12-08-1962 om het leven kwam. Op 15-01 1962 vond er een zeeslag plaats die de geschiedenis ingaat als “De slag bij vlakke hoek. Toch hebben de schermutselingen in-Nieuw-Guinea nooit tot een echte oorlog geleid volgens defensie hoe vreemd dat ook klinkt, het werd afgedaan met ( het was een conflict) Op 12-08-1962 werd een wapenstilstand getekend. Waarom een wapenstilstand tekenen als er geen sprake is van een oorlog, mag aan mij uitgelegd worden.!

Wie interesse heeft kan op internet het gevolg van een strijd, die geen oorlog mocht heten, op diverse websites bekijken. Het was dan wel  geen oorlog, er was wel sprake van oorlogsomstandigheden. terecht kregen de militairen na ondertekening van de overdracht de veteranenstatus maar nu komt het, niet alleen de veteranen die gediend hadden van 1960 tot 1962 kregen deze veteranenstatus  maar ook alle militairen die ooit  gelegerd waren in Nieuw-Guinea sinds 1950. Dus is er iets gecreëerd wat op de dag van vandaag  onbegrip oplevert, zeker bij de militairen die dienden van 1960-1962 en het daar zwaar hebben gehad Wat moet je doen met een veteraan die in 1959 Nieuw-Guinea heeft verlaten en op uitnodiging van het veteraneninstituut de cursus “veteraan voor de klas “ gaat volgen en daarna met een scherfvest voor de klas gaat vertellen wat hij als militair ( niet ) heeft meegemaakt. Een verschil met een veteraan die bijvoorbeeld in 1960 en 1961 het oerwoud inging om infiltranten met gevaar voor eigen leven onschadelijk te maken. Die bergen heeft beklommen en wildstromende rivieren moest oversteken, die uitgeput  en hongerig terugkwam omdat de papua dragers met het kleine beetje eten wat je bij je had verdwenen waren? Ik  ken militairen die nog steeds praten over de fijne tijd die ze doorgebracht hebben aan de witte stranden van Nieuw-Guinea maar ik ken ook militairen die s’nachts wakker liggen of dromen van de ontberingen en gevaren die ze hebben meegemaakt, u weet nu dat elke veteraan zijn eigen beleving heeft. Voor mij is de militair die vanaf 1960 tot 1962 daar heeft gediend de echte Nieuw-Guinea veteraan die in oorlogsomstandigheden zijn plicht deed. Ben je echter een gewone Nederlandse militair nooit in oorlogsgevaar geweest maar toch een bepaalde status wil hebben hou je krampachtig vast aan de status die de politiek je ten onrechte heeft gegeven.

 

 

De laatste gesneuvelde was Peter Mannie op 14 augustus 1961, een dag voor de overdracht  van Nieuw-Guinea aan Indonesië.